Συμβουλευτική Ζευγαριών

Κάθε ζευγάρι ανθρώπων που διάγουν μια κοινή πορεία επιθυμούν ένα επιτυχημένο και ευτυχισμένο μοτίβο αλληλεπίδρασης που θα κυριαρχεί η αμφίδρομη αγάπη, η ειλικρίνεια, η αμοιβαία εμπιστοσύνη, ο ρομαντισμός, ο αλληλοσεβασμός και αλληλοϋποστήριξη. Σε αντιδιαστολή με την κοινή πεποίθηση και προσδοκία ότι η δική μας σχέση θα παραμείνει για πάντα αρμονική και ακλόνητη διαφέροντας από τος υπόλοιπες, τα ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι περισσότεροι από τους μισούς γάμους στατιστικά διέρχονται κρίση και μεταγενέστερα ολική ρήξη της σχέσης. Αρκετά είναι τα ζευγάρια που συνειδητοποιούν στην πορεία ότι δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν τις προβληματικές καταστάσεις και συγκρούσεις που συνοδεύουν μια συνύπαρξη/δέσμευση. Καθώς πρόκειται για μια σχέση αλληλεπίδρασης μεταξύ δύο ανθρώπων είναι επόμενο μια μη λειτουργική συμπεριφορά του ενός να οδηγήσει σε μια αντίστοιχα μη λειτουργική αντίδραση του άλλου δημιουργώντας έτσι συμπεριφορικούς φαύλους κύκλους αρνητικής ενίσχυσης και τιμωρίας.

Αρκετοί είναι οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν εν τέλει το ζευγάρι στο να απευθυνθεί σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Συχνοί και έντονοι τσακωμοί, επικοινωνιακά προβλήματα, έλλειψη συναισθηματικής εγγύτητας, σεξουαλικά προβλήματα κ.λ.π., ενώ δεν είναι σπάνιο φαινόμενο το ζευγάρι ή ένας εκ των συντρόφων να εμφανίζεται στη θεραπεία για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων άγχους ή κατάθλιψης, ενώ το πραγματικό πρόβλημα έγκειται στη σχέση. Ο Beck όντας από τους θεμελιώδεις θεωρητικούς πατέρες και εκπεφραστές της γνωστικής συμπεριφορικής προσέγγισης απαριθμεί τα πιο συνηθισµένα προβλήµατα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ζευγάρι:

  1. Η δύναµη του αρνητικού τρόπου σκέψης, δηλαδή ο τρόπος κατά τον οποίο οι αρνητικές πεποιθήσεις δύναται να επισκιάσουν τα θετικά στοιχεία της σχέσης

  2. Η µετάβαση από την εξιδανίκευση στην αποµυθοποίηση του συντρόφου

  3. Η σύγκρουση των διαφορετικών αντιλήψεων των δύο συντρόφων

  4. Η επιβολή αυστηρών προσδοκιών και κανόνων, εμπεριέχει τις υποχρεώσεις και τα "πρέπει" που επιβάλλει ο ένας στον άλλον ενέχοντας µια µορφή τιµωρίας σε περίπτωση που ο σύντροφος δεν συµµορφωθεί ή ανταπεξέλθει εξολοκλήρου

  5. Η στασιµότητα στην επικοινωνία

  6. Οι συγκρούσεις σχετικά µε τη λήψη σηµαντικών αποφάσεων

Η γνωστική συµπεριφορική θεραπεία ζεύγους εφαρμόζει συγκεκριμένες γνωσιακές και συμπεριφορικές τεχνικές για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκαλούν συγκρούσεις, δυστυχία και μοτίβα αρνητικής ενίσχυσης στο ζευγάρι. Θεμελιώδης για την αποτελεσματικότητα και εγκυρότητα της θεραπευτικής παρέμβασης είναι η σύναψη μιας ισχυρής θεραπευτικής σχέσης συνεργασίας μεταξύ θεραπευτή και ζεύγους, κατά την οποία ως επαγγελματίας ψυχικής υγείας καλούμαι να κατανοήσω πλήρως τα προβλήματα αλλά και τα αιτήματα του ζεύγους. Στη συνέχεια δομούμε από κοινού ένα θεραπευτικό πλάνο εκπαίδευσης ορισμένων τεχνικών λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ιδιαίτερες ατομικές ανάγκες και χαρακτηριστικά του κάθε συντρόφου όσο και το πλαίσιο αλληλεπίδρασης αυτών.

Credits

Firstname Lastname
Title / Role

Firstname Lastname
Title / Role

Firstname Lastname
Title / Role